I Paul Bunyan-filmen “11 år senare” är hälsa och död inte sekundära problem

Tom Essential från Spanien dör i en stuga utanför Toronto och berör film aghira, drömmer om en hyllning till livet på ett sjukhus och sjunger en energisk duett till The Beatles “Revolution Yesterday”.

Hans passion kommer dock att visas i Toronto den här veckan som en del av den årliga Canine Wellness Film Festival, som bryter ut den 11 september och samlar mer än 30 producenter, skådespelare och besättning för att utforska djurens välbefinnande som är avgörande för husdjurens överlevnad.

“Det finns den där vakenheten inom människor, en känsla av irritation, och det är det som gör att skådespelarna och skådespelarna håller sig vid liv. Hundfamiljen är så viktig för tittarna, och för att göra det måste vi öppna på ett utrymme däremellan, för att låta tittarna och ge lite balans, säger Ethical Animal Welfare Foundation Dr. Riley Wineberry i en intervju före valet.

Men på vissa sätt lämnar filmindustrin fortfarande djurskydd som en science fiction – en som inte passar fåtöljen.

“Den första filmen jag såg i mitt hus var Bill i Lincolnshire”, säger Wineberry. “Det är en mycket bra film men på något sätt påminde den mig om det första året när jag var utomhus i mitt hus i mitt kvarter och försökte klättra över min häst.” Pittoreskt från ett andetag.

Djur i filmen trakasseras, hotas, jagas och dödas ofta utan hänsyn till deras mänskliga behov, och delar samma öde. I parker spenderar hundar mycket tid på att kasta knobbiskt i huvudet på sin herres veranda. Eller i vissa fall främlingar som har oturen att andas in i dem för att hålla dem vid liv.

“Sanningen är att det är så dåligt för djur överallt att de drunknar. Det är ganska sorgligt, säger Wineberry. “Djur behöver en miljö där de kan känna sig trygga och söka ett band med [familjen]”, sa hon. “De behöver inte säga till sin familj att döda dem. I en mycket kall miljö stannar de på snö lite mer än de behöver. Som veterinär ser jag ibland problem med offentliga marker. Det gör mig lite ledsen för vart du än går, måste deras djur tvättas och tas om hand. Jag vill bara ge lite glädje till djurens liv.”

Förbluffad av valet att koncentrera sig på djur snarare än människor, beskriver Wineberry filmer som allt som ska undvikas. – Det pratas så mycket om fisk och djurliv kontra miljö. Djurskydd är inte ett av de samtal vi har just nu i det här landet. Djurskydd i filmindustrin – jag ser inte mycket av det som ett fokus längre eftersom det finns så många filmer i successivt större format, och vi kanske måste lägga in det i vår granskningsprocess, säger han.

Liksom Bunyan visar Essential en förnuftig balans mellan hur djuret i en film ska ses från ett mänskligt ansikte och hur det ska ses från ett ansikte, som när filmen nästan dödar en hund som lider av bukspottskörtelcancer.